Corina IVAN psihoterapeut jungian

Visul ești tu

Îmi placea mult, când eram mică să stau afară. Era o lume fantastică, surprinzătoare în jurul meu.

Lucrurile se schimbau în natură într-un fel care îmi hrănea curiozitatea și îmi imaginam minuni care se întâmplă peste noapte, în liniște și transformă totul într-un mod fantastic. Natura era mediul în care mă simțeam susținută, protejată și în siguranță.

Mai mult
De ce visăm urât și avem coșmaruri?

Visele sunt un izvor de dezvoltare dar și o pârghie care scoate uneori la suprafață cele mai adânci temeri. Este dificil, după un vis în care lucrurile par să nu aibă legătură cu realitatea și în care suntem implicați emoțional și totul pare așa real să nu fim bulversați. Uneori apar în vis personaje necunoscute, legile realității nu mai sunt valabile, zburăm, ne luptăm, suntem cu totul alte persoane decât în viața noastră și totul pare atât de intens, încât senzațiile și sentimentele ne urmăresc mult timp după ce ne-am trezit.

Mai mult
Înfruntarea spaimelor din vis este primul pas către auto-vindecare

Ne întâlnim uneori cu situații în care simțim că ne-am pierdut forța vitală. Acest lucru este denumit ca pierdere a sufletului și ia nastere când se produce o traumă, un accident, când în relațiile cu persoane iubite există schimburi puternice emoționale sau când ne despărțim de cineva drag. De obicei, în aceste cazuri, o parte a naturii noastre vitale se depărtează, ca mintea și trupul nostru să poată trece mai departe nesuportând astfel durerea. Apoi, când lucrurile revin la normal și condițiile sunt prielnice, sufletul revine.

Mai mult
Cum te ajută terapia jungiană să-ți descifrezi cele mai complicate vise

Să ne aplecăm cu încredere asupra viselor noastre vă invit. Mesajele lor sunt aliați de încredere în dezvoltarea noastră. Frânturi de amintiri, credințe, experiențe sau dorințe. Un loc intim al fiecăruia în care universul interior se dezvăluie prin simboluri scoase parcă dintr-un basm care ne înfricoșează sau ne încântă în aceeași măsură. În lumea imaginarului mito-poetic, deosebit de productiv, sub aspectul narațiunilor epice visele s-au dovedit a fi motivul în care sufletul este capabil să se metamorfozeze.

Mitologia, cultura popoarelor și psihologia se întrepătrund cu acest minunat și surprinzător tărâm al viselor..

Mai mult
Care sunt stările și emoțiile care ne influențează cel mai puternic visele?

Starea noastră conștientă se compune din stări psihice succesive. Plăcerile, ca și durerile noastre, sunt doar simptome cât nu transportă o semnificație simbolică. Viața universului este salvată prin viziunea simbolică ce îmbogățește lumea, învăluind-o într-o sumă de taine inedite, acestea dând frumusețe și savoare vieții cosmosului. Astfel, cosmosul însuflețit ne va surprinde mereu.

Simbolurile unesc gândirea noastră cu înțelepciunea sufletului nostru.

Premisa sănătății psihice o constituie existența vietii simbolice, altfel, ego-ul este separat de sursa sa și intră într-un fel de anxietate cosmică.

Mai mult
Ce încearcă să-ți transmită visele tale? Pași în înțelegerea mesajului ascuns

Visele nu sunt valoroase dacă se petrec în primele ore de somn când digestia este în curs, după o lectură sau spectacol dramatic. La fel putem spune și despre visele după vizionarea unui film de groază, care ne-a marcat sau cele provenite dintr-o stare maladivă sau dintr-o cauză exterioară: zgomote puternice, accidente sau știri proaste.

Adevăratul vis, cu semnificații, este acela din mijlocul somnului, între 3 – 7 dimineața, în somnul profund, când digestia este sfârșită și spiritul nu este sub stăpânirea nici unei excitații iar poziția de repaos normală nu cauzează nici o tulburare a organelor.

Mai mult