Corina IVAN psihoterapeut jungian

Lista cu 15 dorințe și obiective ZEN pentru Anul Nou

NA mai trecut un an si ne pregătim ca de fiecare dată să întâmpinăm Noul An cu speranța că va fi mai bun decat cel care se încheie. Ne dorim sănătate pentru noi și familia noastră, belșug și precum urarea “ împlinirea dorințelor”.

Mai mult
Când avem o problemă sufletească – apelăm la duhovnic sau la psiholog?

Beneficiile terapeutice ale spovedaniei vs. terapia psihologică

Suntem martorii unei perioade de tranziție și confuzie cred, în a alege să mergem la psiholog sau la preot. În cultura noastră religioasă Fețele Bisericești au jucat un rol important în comunități mai mult în zona rurală unde sunt importante și acum. La oraș, observ cu tristețe că lumea nu mai știe să facă diferența între preotul –om și Instituția Biserică. Psihologii și ei încă nu sunt parte din viața noastră, așa cum se întâmplă în occident. Ce îi rămâne de făcut omului modern, unde să își spună oful și să-si elibereze sufletul de poverile lumești? Se naște întrebarea: unde să mă duc, cine mă poate ajuta?

Mai mult
În cât timp poți să ajungi maestru Reiki și ce implică gradele de inițiere în această practică

Mikao Usui, medic și terapeut japonez, a descoperit metoda de autovindecare a corpului prin atingere. Interesat de metodele lui Isus și Buddha de vindecare, a studiat religie, filozofie, medicină tradițională japoneză și metode de vindecare energetice. După multe studii, se spune că s-a retras la o mânăstire buddhistă, unde a postit 21 de zile și așa a avut o viziune prin care a reușit să descifreze un manuscris străvechi în sanscrită și informații despre cum poate fi folosit acesta în prevenirea și vindecarea bolilor. În existența sa a avut peste 2000 de elevi și a instruit 21 de maeștri.

El a numit Reiki – energia vindecătoare, energia universală a vieții.

Mai mult
Ayurveda ne învață ce trebuie să mâncăm în funcție de elementul nostru: vata, pitta sau kappha

Sistemul ayurveda privește tratamentul cu plante, masajul, dieta si sănătatea fizică. Are două componente, una de creștere spirituală și cealaltă de menținere a unui corp sănătos și liber de toxinele de toate felurile care stă la baza obținerii unei evoluții a spiritului. În ultimele decenii, occidentalii și-au manifestat dorința de a folosi metode medicale alternative și au fost mai interesați de tratamente pentru diverse boli ușoare din epoca modernă mai mult decât de spiritualitate. Cel mai cunoscut medic endocrinolog, autor și strălucit orator, Deepak Chopra a reușit să aducă ayurveda la loc de frunte în medicina alternativă.

Mai mult
Ce tip de educație e bine să oferim copiilor noștri?

Sătui de dogmele și regulile stricte pe care părinții de astăzi le-au trăit ca și copii pe vremea comunismului, tot mai mulți dintre acestia, au imbrățișat un tip de educație libertin, în care micuții sunt lăsați liberi să exprime ce simt, să facă ce vor și să aleagă ce-și doresc. Ce bucurie, pentru cineva care consideră că a fost învățat să facă doar ce i se spune și să nu iasă din ritmul grupului pentru a nu fi pedepsit sau marginalizat.

Mulți dintre noi, astăzi părinți, am pierdut cu aceste reguli, creativitatea, inițiativa poate și voința în ideea de a face pe plac spiritului de turmă. Acum, din contră este mai mult nevoie să fii special, diferit de ceilalți, să ai păreri personale avizate sau nu, să spui ce iți trece prin cap fără să analizezi deloc înainte de a deschide gura și să faci ce simți, fără să te mai deranjezi cu gânduri privitoare la cum îi afectează pe ceilalți în exprimarea și libertatea lor.

Mai mult
Instinct sau rațiune: clasificarea comportamenului uman în viziunea lui Carl Jung

Acțiunile noastre sunt diferite, în funcție de scop, de situație, de persoanele implicate sau nu, de caracteristicile personale, de educația noastră, de momentul în care se produc și alți factori. Indiferent de toate acestea există o amprentă unică, specifică fiecăruia, și anume din ce perspectivă acționăm, logic sau bazându-ne pe ce simțim.

Instinctual, pentru că avem în noi această latură, vrem să ne exprimăm și să luăm de la viață ce avem nevoie și ce ne dorim.

Mai mult