Corina IVAN psihoterapeut jungian

Duhuri rele din tradiția populară românească – Zburătorul, Pricololicii, Vasiliscul și Samca

În tradiția populară românească ca și la alte popoare, au existat dintotdeauna duhurile rele. În trecut ele apăreau din senin și schimbau sănătatea și viața celor care aveau ghinionul unei astfel de întâlniri. Oamenii vorbeau de un duh care ademenea fetele tinere, morți care bântuiau să-și facă dreptate sau să ceară pomană, spirite rele ale pădurilor care dacă te prindeau în mreaja lor fantastică nu mai erai ca înainte, duhuri care luau forma animalelor și vorbeau.

Mai mult
De ce visăm urât și avem coșmaruri?

Visele sunt un izvor de dezvoltare dar și o pârghie care scoate uneori la suprafață cele mai adânci temeri. Este dificil, după un vis în care lucrurile par să nu aibă legătură cu realitatea și în care suntem implicați emoțional și totul pare așa real să nu fim bulversați. Uneori apar în vis personaje necunoscute, legile realității nu mai sunt valabile, zburăm, ne luptăm, suntem cu totul alte persoane decât în viața noastră și totul pare atât de intens, încât senzațiile și sentimentele ne urmăresc mult timp după ce ne-am trezit.

Mai mult
Înfruntarea spaimelor din vis este primul pas către auto-vindecare

Ne întâlnim uneori cu situații în care simțim că ne-am pierdut forța vitală. Acest lucru este denumit ca pierdere a sufletului și ia nastere când se produce o traumă, un accident, când în relațiile cu persoane iubite există schimburi puternice emoționale sau când ne despărțim de cineva drag. De obicei, în aceste cazuri, o parte a naturii noastre vitale se depărtează, ca mintea și trupul nostru să poată trece mai departe nesuportând astfel durerea. Apoi, când lucrurile revin la normal și condițiile sunt prielnice, sufletul revine.

Mai mult
Cum te ajută terapia jungiană să-ți descifrezi cele mai complicate vise

Să ne aplecăm cu încredere asupra viselor noastre vă invit. Mesajele lor sunt aliați de încredere în dezvoltarea noastră. Frânturi de amintiri, credințe, experiențe sau dorințe. Un loc intim al fiecăruia în care universul interior se dezvăluie prin simboluri scoase parcă dintr-un basm care ne înfricoșează sau ne încântă în aceeași măsură. În lumea imaginarului mito-poetic, deosebit de productiv, sub aspectul narațiunilor epice visele s-au dovedit a fi motivul în care sufletul este capabil să se metamorfozeze.

Mitologia, cultura popoarelor și psihologia se întrepătrund cu acest minunat și surprinzător tărâm al viselor..

Mai mult
Care sunt stările și emoțiile care ne influențează cel mai puternic visele?

Starea noastră conștientă se compune din stări psihice succesive. Plăcerile, ca și durerile noastre, sunt doar simptome cât nu transportă o semnificație simbolică. Viața universului este salvată prin viziunea simbolică ce îmbogățește lumea, învăluind-o într-o sumă de taine inedite, acestea dând frumusețe și savoare vieții cosmosului. Astfel, cosmosul însuflețit ne va surprinde mereu.

Simbolurile unesc gândirea noastră cu înțelepciunea sufletului nostru.

Premisa sănătății psihice o constituie existența vietii simbolice, altfel, ego-ul este separat de sursa sa și intră într-un fel de anxietate cosmică.

Mai mult
Ce încearcă să-ți transmită visele tale? Pași în înțelegerea mesajului ascuns

Visele nu sunt valoroase dacă se petrec în primele ore de somn când digestia este în curs, după o lectură sau spectacol dramatic. La fel putem spune și despre visele după vizionarea unui film de groază, care ne-a marcat sau cele provenite dintr-o stare maladivă sau dintr-o cauză exterioară: zgomote puternice, accidente sau știri proaste.

Adevăratul vis, cu semnificații, este acela din mijlocul somnului, între 3 – 7 dimineața, în somnul profund, când digestia este sfârșită și spiritul nu este sub stăpânirea nici unei excitații iar poziția de repaos normală nu cauzează nici o tulburare a organelor.

Mai mult
Puterea vindecătoare a Mudrelor – sănătate prin palmele tale – V

„ Tot ce este viu este energie. Dacă energiei i se permite să circule, fără a fi contrazisă, fără conflict fără împotrivire, energia curge fără limite și fără a se opri”- Jiddu Krishnamurti. Cunoscutul filozof și mistic indian a surprins în aceste rânduri, esența sănătății. Ultimul articol pe aceasta temă, prezintă Mudra inimii și Mudra căldurii și a energiei. Asa cum am scris și in articolele precedente, terapiile alternative, oferă o perspectivă a omului ca parte integrantă a ecosistemului în care acționează aceleași legi fundamentale.

Întreaga viață, este un schimb de energii prin care se caută în permanență armonie și echilibru.

Mai mult
Puterea vindecătoare a Mudrelor – sănătate prin palmele tale – IV

Ce sunt Mudrele și cum te ajută în viața de zi cu zi? Viața sub toate formele ei, ne animă pe toți individual și la nivel relațional cu toate formele de existență în acest joc minunat, curios și plin de surprize. Deschiderea în fața vieții ne împlinește și ne oferă un sens iar bolile ne blochează și ne despart de multe ori de noi, de cine suntem cu adevărat și ceea ce ne face fericiți. Din acest motiv, este important să ne împăcăm cu trecutul, să avem credința că viitorul ne oferă experiențe cărora cu siguranță le putem face față și să trăim în liniște prezentul, poarta dintre trecut și viitor.

Mai mult